Kérdések amikre sose fogunk választ kapni

Kérdések amikre sose fogunk választ kapni

"Még egy farmot sem tudtok fenntartani"

2015. július 10. - syck

Megint poszt, bár úgyse lesz semmi változás, de a jövőben jó lesz visszaolvasni miért is alakult az Ingress sorsa ilyen szomorúan.

download.jpg

Az Ingress lassan de annál biztosabban haldoklik, nagyon csodálkoznék rajta, ha 2016 nem bezárásról szólna. Amellett, hogy a Niantic is sokat hibázik, a legtöbb kárt a fanatikus játékosok okozták. A reddites fórumokat bújva van olyan európai város ahol 100%-os az új játékosok lemorzsolódási aránya (tízből tíz abbahagyja). 

Sajnálatos módon sokak számára ez a játék jelenti azt a fajta sikerkábítószert, amit könnyen elérhetnek. Elég előhúzni a mobilt és máris üzemmódot vált az agy, át áll egy teljesen más, könnyedén teljesíthető kihívásokat kínáló szituációba kerül a játékos.

De persze itt is vannak mindenféle zavaró tényezők, például más játékosok. Sajnos a játék korai szakaszában páran kitalálták a tutit, akkor tudnak játszani, ha más nem tud játszani. Ezt a módszer napjainkra tökéletesítették ezek a játékosok és ma ott tartunk, hogy professzionális eszközökkel figyelik és követik az Ingress játékosok mozgását, és ha valahol játszani kezdenek, akkor megy az alert a többi nyominak, szaladjatok, nehogy játszani tudjanak mert a végén lesz xmp és akkor jaj jaj lefogják lövöldözni a fieldjeinket.

Persze mindig van magyarázat és sose lesz beismerve, hogy ez egy létező taktika. Sok játékos nincs is tisztában vele, hogy sokadik generációs játékosként milyen viselkedési mintát másol a tapasztaltabbaktól. Ha mondod neki, hogy nem biztos, hogy így kellene játszani, akkor kijön belőle a kapanyél és bizony gyorsan helyre teszi a dolgokat. A fair play jelentését persze megnézi az értelmező szótárban, de a szituációra már nem tudja ráilleszteni. Különben is, az ellenfél is ezt csinálja.

Arról már nem is érdemes beszélni, mennyire etikus követni valakit az Ingress logok alapján. Láthatóan ez csak egy nagyon szűk csoportot zavar, azokat, akiket követnek. Azzal is tisztában vagyok, hogy a saját csapatomból se fogják sokan érteni, miért gáz ha követik az ember tevékenységét. Nekik csak azt tudom mondani, hogy olyan élményeket vettek el tőletek a csalók, amik nagyon fognak hiányozni az életetekből. 

Csalás mint összetartó erő

Nem magyar jelenségről van szó. Most éppen RESWUE nevén futó alkalmazás jól mutatja, mennyire belegabalyodtak páran katonásdiba és a kényszeres "győzelem" üldözésbe. Ez egy csapat mozgás összehangoló alkalmazás, amivel az egyik játékos csoport hangolja össze a játékosait a másik csapat ellen.

Ez az alkalmazás fent van Google Playben, a statisztikája szerint 1,000 és 5,000 között telepítési statisztikával bír. Ez a szám természetesen nem azonos a valódi felhasználó számmal, simán lehet, hogy csak ötven aktív telepítése van. 213 értékelése van az appnak, ami inkább közelebb áll a valósághoz.

Az app egyik legjobb funkciója az ellenséges farmok figyelése. Az alkalmazás, mint minden android alkalmazás visszafejthető, megismerhető a forráskódja. Sajnos a forráskódból nem derül ki, hogy automatikusan vagy manuálisan figyelik Ezek a játékosok Azokat a játékosokat, de talán mindegy is.

(Bár ha valaki azzal töltötte az idejét, hogy folyamatosan az Intelt bámulta azt figyelve, mikor tűnnek fel a mások és adhatja ki a riadót… Nos, annak szerintem jár a balfaszbadge. Onyx persze.)

A lényeg a megsemmisítés. És ez a taktika működik. Az Ingress-ben hatalmas a játékos elvándorlás. Két három jól sikerült akcióval végképp el lehet venni az ember kedvét a játéktól. És pontosan erre épült ki a németországi infrastruktúra.

Csapat feladat kiosztó appja a zöldeknek is van, nem meglepő módon a spionkodás és trackelés funkció teljesen hiányzik belőle és tökéletesen alkalmatlan farmok figyelésére, mások kicsinálására.

Bennyhilling mobile app

Az egyik játékos típus mindig is egy Steven Seagal filmként fogja megélni ezt a játékot és mindent megfog tenni, hogy a saját nevét lássa elől, és az ellenfél nevét soha többet vagy legalábbis minél hátrébb. A másik játékos típus se fog megváltozni, nem fog beállni a katonásdiba és azon kommandózni, hogy a másiknak keresztbe tegyen, majd ártatlan pofával belehazudni az arcába, hogy ő csak véletlen járt arra. És amúgy is, ti is ezt csináljátok. Meg ez egy kibaszós játék. És hazudni amúgy se akkora para, hiszen nem vagyunk egy csapatban.

A másik játékos típus megmarad Brian életében és büszkén vállalja a laza, mindenben a humort és a szituáció valódi kihívását kereső szerepet.

Nincs értelme senkit pellengére állítani azért, mert teszi, amit tesz. Soha senki nem fogja bevállalni, hogy a fair play ellen játszott, ToS sértő appokat használ és az a célja, hogy a másik ne tudjon semmit se tenni.

Vajon a Google tud róla?

Ez a kérdés sokkal érdekesebb. Szerintem egyértelműen igen. Az app elérhető a store-ban, kizártnak tartom, hogy nem érkezett már féltucatnyi panasz. De mégse tesz semmit.

De nem is tudna mit tenni. Az egyetlen megoldás a magas szintű karakterek törlése lenne, egy L16 karakter törlése meglehetősen fájdalmas lenne. Kellően visszafogná a katonásdiba kékült játékosokat, de elveszítené a legtöbb screentime-ot generáló usereket és onnantól kezdve nehezen lehetne kimutatni, hogy a játékot sokan használják.

Ez az a típusú félelem, amit láthatóan a Niantic se képes felvállalni és inkább szemet huny a nyilvánvalóan játékromboló tevékenység felett.

Nincs olyan tényező, ami javítani a szituáción. Nem lesz itt semmilyen javulás, attól, hogy az egyik csapat konkrétan tudja a másikról, hogy minden eszközzel a kicsinálás a cél, a másik csapatot ez semennyire nem fogja érdekelni.

Azok, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy milyen eszközökkel dolgoznak a csapattársai csak hápogó kacsaként ismétlik a cinikus szólamokat és eszük ágában sincs kérdezni, megérteni a szituációt. De ha még is eljutnának arra szintre, hogy kérdezzenek, akkor is inkább a saját csapatuknak fognak hinni, megóvandó magukat egy komoly csalódástól.

Nem tudom mi a szomorúbb, hogy valakik számára annyira fontos ez a játék, hogy loholnak más játékosok nyomában, csak hogy a másik ne tudjon játszani vagy az, hogy az automatizált(?) spion rendszernek köszönhető „teljesítményt” egy olyan aranyköpéssel koronázza meg mint a poszt cimét adó "Még egy farmot sem tudtok fenntartani".

Csalással azért elég könnyű előnyhöz jutni és ahhoz is kell egy gerinc, hogy ezután meg lenézze az ellenfelét.

Egy percig nem kételkedek benne, hogy a végén addig hazudnak amíg én leszek a főgonosz (megint), amiért egy olyan problémáról beszélek amiről a hazudozó csalók nem mernek. Abban se kételkedek, hogy a végén kiderül, ez az app soha nem volt arra alkalmas, hogy emberek uszítson más emberekre. Ez minden bizonnyal egy olyan félreértés amibe nagyon sok irigy esett bele már.

 

Hogy legyen valami konkrétum is azoknak, akik naivan vagy ál-naivan állnak a témához. 

Létezik egy alkalmazás, aminek van egy mobil alkalmazása és egy Németországban üzemeltetett szerver oldali alkalmazása.

A mobilalkalmazással játékosok irányíthatóak, menj ide, csináld ezt, menj oda, csináld azt. A német és magyar (meg még ki tudja kik) ezt a funkciót arra használják, hogy farmokat, házi portálokat és játékosokat kövessenek nyomon. Ha egy portál túl magas szintűvé válik, akkor érkezik az alert, hogy meg kell semmisíteni.  Persze nem minden figyelnek, csak azokat, akiknél szeretnék elérni, hogy kevesebb bajt kavarjanak (azaz játszanak).

Stratégiailag semmi más értelme nincs elküldeni 8-10 embert egy házi portál lebontásához, mint az, hogy másiknak ne legyen tárgya -> ne tudjon játszani -> hagyja abba a játékot.

Az app létezése nyílt titok volt, sokszor csak azért mentek a kérdések az érkező bennyhillezőnek, hogy mit fog hazudni. Mivel ez idáig minden játékos tagadta, hogy használná, két verzió van:

  • tényleg nem használja senki
  • tudja jól, hogy csalásnak minősül, amit csinál, ezért inkább hazudozik, szembe köpve inkább saját magát.

Az appot egyébként komoly fejlesztői múlttal rendelkező szakemberek készítették, akik könnyedén lopják másolják a Google-tól azokat az adatokat, ami alapján meg lehet figyelni a játékosok viselkedését.

Az app bárki számára letölthető, de csak egy szűk elit tudja használni mivel szerver oldali regisztráció szükséges az adatok letöltéséhez, amit az adminok osztanak ki az arra érdemes "embereknek".

Az alkalmazás nem rég komoly verzió váltást kapott. A német gyökerekre utaló elnevezés megváltozott és ma már globális felhasználásra optimalizált felülettel és működéssel üzemel.

Megjósolható a hatása, ha minden országban elkezdik használni a helyi Steven Seagalok és a bennyhillezés már nem csak egy bizonyos elitnek lesz az életcélja.

Régen azt mondtam, ezt a játékot nem lehet megnyerni. Ma már kénytelen vagyok azt mondani, hogy ezt a játékot a csalók nyerték.

Minden ezen tények ismeretében hatalmas büszkeség tölt el, hogy a játékostársaim milyen teljesítményre képesek fizikálisan és morálisan is. Nagyon remélem, hogy a csapatom soha nem fog lezülleni és arra játszani, hogy spionkodással és a másik kicsinálására játszva élje meg az Ingress élményt. Eddig is tudtok mi történik, de most már azt is tudjuk, mivel csinálják. Ha szoptál már be több órás Ingress tevékenységet, akkor az jó eséllyel ezért volt.

Az app Play store linkje.

Az app az irde.net címről tölti le az adatokat és oda is tölti fel.

Haha azt majdnem kifelejtettem, hogy már most elnézést kérek minden csalótól és a játékos társaim arcába hazudozótól akit csalónak és hazudozónak neveztem. Csak így tovább srácok, ha nem nézem milyen aljasok vagytok egész szórakoztató a morális süllyedésetek :DD De azért azt bevallhatnátok, hogy a glyphelős farmok óta üres lett ez élet :DDD 

Állításaim a tudodkiknek

- adatokat másolni a googletől ToS sértő (csalás)

- használjátok az appot. napi szinten.

- az a célotok, hogy minél kevesebb aktív játékos legyen a másik csapatban

- hazudtok ha kell, akár szemtől szembe is mert nem meritek beismerni a fentieket

- a legnagyobb érvetek az lesz, hogy másik csapat is csal (deep scan, iitc, multi account, medvesegg)

Akinek nem inge, nem vegye magára, ne kövesse a csordaszellemet, mert nem tudja objektíven megítélni a helyzetet. Kérjél hozzáférést az app-hoz csapattársaidtól, bár a régi adatok biztos törölve lesznek

A bejegyzés trackback címe:

https://ingress.blog.hu/api/trackback/id/tr97616348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása