Kérdések amikre sose fogunk választ kapni

Kérdések amikre sose fogunk választ kapni

Kordokumentum: a kék propaganda működése

2014. november 22. - syck

Régebben is megtörtént de dokumentáció nélkül maradt. Ezúttal azonban rögzítésre került mi is történik. Poszt maréknyi kék játékos szarkavarásairól. Nem érdemes megpróbálni úgy beállítani, hogy a kékek elleni támadás.

Albert_Einstein_bolcselet_mondas_valasztas_a_vilagot_nem_a_gonosz_fogja_elpusztitani_hanem_akik_nem_csinalnak_semmit.png

Sajnálatos módon több mint félév béke után a kék oldalról újabb gyűlölet kampány indult el. Kénytelenek vagyunk rögzíteni az eseményeket, megőrizve az utókornak, hogy miért alakult úgy a magyarországi Ingress történelme ahogy.

Az egész egy poszttal indult, x kék játékos lecsalózott y játékost. Oka nem volt rá, de mivel a kékeknél létezik egy olyan réteg, akinek a játék nem az utcán zajlik, hanem a monitoron (értsd nem játszik, csak okoskodik, ahol lehet), menetrendszerű volt, hogy megtörténik.

 hazudozas-smiley-val.png

"Szarkavarás, mert töröltettem a házimat és nincs cuccom játszani XD De persze a köcsög zöldek törölték házimat, nem én vagyok a hibás XD2"

Igazából nem ért el vele semmit. Jól kiröhögtük és erre minden okunk megvolt, a házmester stílus, a másik figyelése és fikázása alapjárat sokuknál. Megtanultuk, elfogadtuk, ezt hozták magukkal a civil életből.

Mivel nem a várt eredményt érte el a provokációval újra próbálkozott, ezúttal azonban olyan témát választott, ami iskola példája a kék egy csoportjára igen jellemző és teljesen független a játéktól.

A folyamatok, hogyan épül fel a kék vezetők által kitalált befolyásolási stratégia?

  • Menj oda egy zöldhöz
  • Mond el neki, hogy milyen bunkók a zöldek -> hazudj
  • Mond el neki, hogyan csalnak -> hazudj
  • Mutass neki olyan screenshotokat amiket
    •  vagy a kékek kreáltak provokációval
    •  vagy kontexusból kiragadott, bárhogy értelmezhető tartalommal bírnak
  • Győzd meg, hogy a kékeknél nincs ilyen
    • ha tud valami konkrét kék csalásról -> hazudj
    • ha tud valami konkrét kék bunkózásról ->
  • Mond el neki, hogy más zöldek már átálltak és mennyit segítettek neki a kékek fejlődni
  • Dicsérd a nem létező kék közösséget
  • Soha ne mond el neki, hogy a magyar kékek még egyetlen hivatalos eseményt se nyertek mert nincs valódi közösség, csak dacból és irigységből összerakott fórumok
  • El ne ismerd neki, hogy idáig egyetlen egy, játék technikai kérdésen túl mutató morális kérdésben se néztek tükörbe
  • Hazudj, ha a lebukott kék fake gpsről van szó, medveseggről mond el, hogy biztos zöld játszik vele (de amúgy hangsúlyozd, hogy a csalónak nincs színe)
  • Hazudj, ha felmerül a kérdés a kamu házi portálokról
  • Hazudj, ha felmerül a kérdés medvesegg által gyűjtött cuccokról
  • Hazudj, ha felmerül a kérdés az Ingress Hungary provokációkról
  • Hazudj, ha felmerül a kérdés a házi portálokra szervezett csoportos bosszúhadjáratokról
  • Hazudj, ha felmerül a kérdés, a kék elitnek milyen nyomozó közössége van
  • Alapvetően hazudj és terelj minden témában, ami kékeket érinti, csak a zöldeket tüntesd fel negatívan

Ha jól csinálod, akkor az adott zöld újoncban elvetted a kétség magjait és idővel szépen kihajtanak, majd megfelelő megdolgozással máris ünnepelheted, hogy átállítottad kéknek. Szerencsés esetben a kék „térítő” azt se tudja, hogy a kékség sötét oldalán mi van, hiszen az alap, hogy a zöldek csalnak, hazudnak, hiteltelen bármit is mondanak. Bármit, amit mondanak az nem igaz.Bármilyen erkölcsi vagy morális kérdést feszegetnek a játékosok viselkedésével kapcsolatban (fenyegetőzés, alpári stílus, megfigyelés, házmesterkedés) a kékekkel kapcsolatosan, hiteltelenítsd őket, bagetlizáld el a kérdést és kezdj el arról beszélni, hogy amúgy meg csalnak a játékban.

Éppen ezért a sokadik réteg után a kékeknél már nincs kérdés, nincs tudás az „öregek” húzásairól.

Egy ilyen, szakszóval belepetézés eredménye, hogy egy budai power játékos az alábbi kirohanást intézte azok ellen, akikkel a kék térítő beoltotta jó pár hónapja.

szokegecibol-kikel-a-bbk-lárva.jpg

A kék suttogó propaganda csúcspont:a hónapok óta lappangó lárva

Majd jött az örömködés olyan provokációba csomagolva, amire azt a reakciót várták, hogy jól beszólnak, bebizonyítható megint a nem létező morális és erkölcsi nagyság.

legalja.png

Ünnepeljünk, újra bebizonyosodott, hogy mi a vagyunk a szent grál őrzői.

Azaz: lám lám, megint ott hagyta valaki a zöldeket (mert bunkók, csalnak stb stb).

Az anomália

A dolog azonban mellément, ezúttal az egyik zöld olyan módon reagált, ami csak egy szűkkörnek szólt így csak azok reagálhattak, akik régóta részei a fenti kékek által folytatott propagandának. Hamar kiderült, hogy tényleg azért csápolnak, mert a fenti folyamat beérett, a zöld játékos kérdések helyett a benyalt propogandának hit, átállt kéknek. Byby, megsirattuk. A kéknél biztos máshogy fog viselkedni.

A gond az volt, hogy az átállt játékos bizony igen offenzív szavak, kifejezéseket használ az ön kifejezésre. Az eredeti nickje szőkegeci, ami bárminek magyarázható, de az alap kontexusa offenzív -> nem illik abba a mintába, hogy a normális emberek elmenekülnek a zöld oldalról.

Szó szót követett, majd kibuggyant a kék moralitás csúcsa: nem érdekli őket a játékos múljta csak az, hogy átállt és majd ott hogyan viselkedik. Azaz bárkit befogadnak, csak jöjjön át a zöldektől. Természetesen biztos van egy feketelista, kik azok, akiket ki kell csinálni a játélból, nah őket biztos nem fogadnák tárt karokkal, bár ki tudja, nyíltan támogatnak jelenleg is olyan embert, aki BTK-s cselekménnyel vádolt meg egy játékost. Remélhetőleg ez az ember is átlép hozzájuk és jöhet az újabb dicsőséges poszt.

Az igazi anomáliát azonban az jelenti, hogy lassan egy éve semmilyen provokációra nem regáltak a zöldek. A legképtelenebb vádak hozták össze és terjesztették a lehető legtöbb csatornán a kék elit tagjai. Az ilyen olyan homályos szobákat idéző hangoutokon, „nyomozós közösségekben” összetákolt elméleteknek egy célja van, volt, lesz: negatív, lejárató kampányt folytatni a zöldek ellen. A provokáció csend elérte a hatását, pár kék elkezdte szeretni a normális, szarkeverés nélküli Ingress-t. A kölcsönös tisztelet nem csak az Ingressből hiányzik Magyarországon, de a mindennapokban se szocializálodtak erre sokan.

Ez véleményem szerint szépen ki is jött a játékban, a fenti folyamat igazi csemege minden társadalmi kérdéseket, problémákat kutató ember számára. A szembe nézés önmagunkkal és belátni azt, hogy nem jó, amit csinálunk teljes egészében hiányzik a kék hangadók életéből. Míg a zöld oldalon a sokadik szembenézés, javítás, közösség építés folyamat zajlik, a kék vezéregyéniség csak és kizárólag egy üzenet hajlandóak az új játékosoknak átadni:

A zöldek csalnak, a zöldek bunkók.

Aki ezt akarja látni, ezt is fogja látni.  A legnagyobb „bűn” az, hogy ezzel elveszik a normális játék élményét ezektől az emberektől. Az Ingress számukra nem más, mint sárdobálás, az igazi Ingress élmény pedig örökre elveszik számukra.

Hát így mennek a dolgok 2014-ben, az Ingress nevű közösségi élménygyűjtögető alkalmazás magyarországi alfelén.

Korábbi kék oldalról érkező provokációk, események, viselkedési formák:

Update: 2014.10.23

A kék oldal (tzl néven ismert prominens kék posztolta a linket az IH-ba) az alábbi névtelen blog bejegyzésben reagált az eseményekre:

1ngr3shu.blogspot.hu/2014/11/elozmenyek.html

Az üzenetek:

A zöldeknél egy „hölgy” kémkedik.

"Te folytatod a kémkedést a közösségükben! – szólt a jelenlévők egyetlen hölgy tagjához"

 A zöldeket arra uszítják a vezetőik, hogy faszozanak ahol csak lehet.

"Te és Te kiírjátok a nyilvános közösségekbe, hogy a vizsgálón fekvő társunk egy faszkalap volt, és a kékek is faszok."

Továbbra se mernek a nyomozós közösségről érdemben nyilatkozni. Az újabb flamewart kirobbantó társukat foggal körömmel védik. Az indokokról nem nyilatkoznak.

Update: 2014.10.24

Sajnos a flamewar tovább folytatódik, a zöldek sikeresen visszaálltak a sokak által kért és igényelt ignore állapotba, de a flamewar kirobbantója tovább uszítja a kék közösséget. Őszinte kirohanásából kiderült, hogy a motivációja teljesen személyes, ezért személyeskedett, ezért uszította össze a két közösséget. Legalja, de már hazugságon is érhető. Miután saját kérésére (nem akar előnybe kerülni azokkal szembe akiknek nincs házi portálja) töröltek a házi portált, most azzal vádaskodik, hogy a zöldek törölték a portálját.Állítása szerint két zöldet nem kedvel, de az utolsó posztjaiban környékén random megjelenő zöldről volt egy két gúnyolódó szava.

A posztjaiból egyértelműen érezhető a gyűlölet és a gyűlölet keltési vágy. Szomorú.

Update: 2014.10.24

A kék oldal egyik véleményvezére végre cáfolta, hogy létezne kék nyomozós közösség. Szavainak hihetőségét némileg árnyalja, hogy korábban apát és fiát nevezte meleg szeretőknek, de ha ezen túllépünk akkor újra csak azzal találjuk szembe magunkat, hogy a kékek ártatlan báránykák és hiába megint kék játékos kezdte el a szardobálást, a zöld fél a hibás amiért válaszolt. Szóval a helyzet változatlan, nincs ároktemetés, csak a szokásos terelés.

És persze a régi lemez, a zöld csalási szokásai.

"És volt anno nyomozós közösség kezdeményezés, tény. Két zöld hozta létre, tény. Elegük lett a csalással kapcsolatos zöld normákból, tény.
Ezen normák egy részét Nightie nem túl rég közzé is tette IH-n, tény."

Update: 2014.10.24

Zöld oldalról érkező kérésnek eleget téve a flamewar részünkről befejezettnek tekintjük. Megoldás per pillanat nincs, talán a jövőben nem lesz több hasonló eset.

Update: 2014.10.25

A kék csapat felrúgta az előzetes megállapodást, visszaléptek a dolgok normális rendezésétől. "Dugja fel magának a rádióját". Az indoklás szerint nem lett eltávolítva ez a poszt a blogról. A szomorú valóság az, hogy feltehetően böngésző cache-ből nézték az oldalt mivel a poszt a többi poszthoz hasonlóan, "vázlat" státuszt kapott egy nappal korábban. Az indok minden estre meglett, így nem kellett szembesülniük a kérdésekkel, nem kerültek kínos szituációba a sajátjaik előtt. Ügyes húzás, kérdés, hogy meddig lehet megvezetni több száz játékost.

A nyitókép illusztráció, az illető nem tagja egyetlen Ingress közösségnek sem. Sajnálatos módon.

A posztnak nincs más semmi célja, csak megmutatni azt a folyamatot, ami a zöldek oldaláról látszódik. Eszembe sincs téríteni a kékeket, akinek ez az állapot jó, az meg is érdemli. Mindenki úgy játszik, ahogy neki tetszik, ahogy jó és kellemes élményeket tud szerezni a játékban. Van akinek az az öröm, hogy 40 fős kirándulást szervezz és van akinek a szarkavarás.

 cacheteszt

A bejegyzés trackback címe:

https://ingress.blog.hu/api/trackback/id/tr946924869
süti beállítások módosítása