Kérdések amikre sose fogunk választ kapni

Kérdések amikre sose fogunk választ kapni

Shonin #10 shard

2015. március 09. - syck

A hétvégén két shard is megjárta Magyarországot. A tizennégyes rövid története, szubjektíven. Devra egyik szilánkja messzire került a reinkarnációtól. Remélhetőleg az egyik rosszabbik.

shonin.png

Nem szeretem a shardokat, mert mindig csalózás, botozás, niantikozás vége. A vesztes fél sose tudja elfogadni, hogy a másik nem csalt és az eddigiek alapján nincs is valódi tétje, hogy hány shard kerül a landing portálokba.

De annak nem tudok ellenállni (haha) ha a csapattársaimat elkapja az őrület és emberfeletti akarattal kezdik el húzni a csapatot egy irányba. Ezúttal @pifta volt a berserker és ellenállást (haha) nem tűrve húzta előre a feladatot. A szlovák shardot csak HO-n és Zellon követtem, amennyire lehetett segítve a csapatot a döntésekben az egyes lépesek kidolgozásban. És persze Intelen lélegzet visszafojtva figyeltem, ahogy a szlovák kékek bealszanak és Emsy délre védekezik a shard pedig keletre távozik.

A tizennégyes shard Ukrajnába katapultálásával mindenki fellélegzett, nincs több shardolás, nincs több szopás.

Az az állapot csak órákig tartott, jött a hideg zuhany, a tízeske shardot megnyertük, Horvátországból Magyarországra jön.

A tervek hamar megszülettek, mi mikor miért hogyan, de persze azonnal szuper zöld akció alakult ki. A horvátoknak volt egy eredeti terve, amit mi elvileg módosítottunk, de ki tudja miért, a horvátok számára ez nem tűnt fel. Mindezt hajnali három és négy között, amikor egy normális ügynök alszik, hiszen másnap 24 órás akció is lehetséges.

Nyilván itt már érezhető volt, hogy a vérnyomás vörös tartományba ért, az eredeti tervtől való eltérés hat óra csúszást jelent, ráadásul a vasárnap 13 óra – 19 óra tartományba, ami shardolás szempontjából a lehető legrosszabb (mindenki elérhető, mindenki „ráér”).

Az eredeti (magyar) terv szerint a shard 07:00 kor landolt volna Baján, ehhez pipicsapatnak le kellett vinnie a kulcsokat a horvátoknak, amit időben meg is tett. (A horvát először Fonyódot jelöltek meg landingnek, mert csak ahhoz volt kulcsuk. Ezt szerintem senki se szerette volna igazából.)  

A horvát terv szerint azonban reggel hétre a határ mellé érkezik meg a shard és 13:00-kor ugrik tovább, Bajára. (A shardok 6 óránként ugranak, minimum L7 portálról, minimum L7 portálra a két portált összekötő linken. Ha több link van, random választanak útvonalat).

Mivel a horvátok kezében volt a vezérlés, utóbbi történt, a shard 13:00kor átugrott Bajára.

Innentől nem volt visszaút, csak előre. Ami megint Ukrajnát jelentette, amihez már csak egy darab kulcsunk volt.

A Baja – Ukrajna linkhez meglepően keveset kellett takarítani és a Miskolc környéki transfer zóna volt a legmelósabb és kiszámíthatatlan, mivel egy jó darabon Szlovák területen haladt a link vonala. Úgyhogy ennek a zónának két napos volt a takarítása, szombaton a belsőbb területek mentek le, vasárnap pedig a külső területeket „autózta” végig Gekko.

A belső területekre mindenhol volt helyi ügynök, több kevesebb idő alatt mindenkit sikerült elérni, pozicionálni és időzíteni.

A számomra izgalmas események itt kezdődtek. Az már hajnali egykor nyilvánvaló volt, hogy a nemzetközi kék központban komoly esélyt adnak a magyarországi útvonalnak. Még csak Zágráb fölött volt a shard, de már a térképen jól látható volt, hogy csak is egy irányba mozgatható a shard: Magyarországra.

hova.png

Te hova vinnéd innen a shardot? (Igen, IITC használok)

A tapasztalt nemzetközi kék csapatnak pedig alig pár percbe telhetett felismerni, hogy Magyarországról is csak egyetlen irányba vihető tovább a shard, keletre. És még egy picit kellett csak agyalni rajta, hogy a korábban használt, tállyai portál még mindig áll és még mindig van rajta egy kitámasztó, az Ukrajna felé kereszt linkeket távol tartó szép zöld link.

telenor-terero.jpg

Az internetről jöttünk és a Telenor internetet keressük. Nem teccik tudni hova lett? avagy  életkép Tállyáról. 

Az Ingress azonban nem egy sakk-játszma, nincsenek kombok, az ellenfél egyetlen lépésével teljesen új szituációt teremt, ami aktív újratervezést igényelhet.

A zöld HQ nem készült különösebben, az alap terv megvolt és így utólag bevallhatom, semmi fifika nem volt benne, ami engem és egy picit zavart is okozott az Erőben. Több stratégiai meg állapítást is tettem magamnak, milyen logika alapján lehet majd gyors és jó döntéseket tenni, ha beindul a káosz.

  •           A kékek nem fogják hagyni, hogy átjáró házat csináljunk az országból
  •           Létszám fölényt fognak összehozni
  •           Nekik csak az északi irány a jó
  •           Nekik jó az, ha Magyarországon ragad a shard
  •           Szeretnének látványosat húzni ellenünk, a szlovák akció biztos kihúzta a gyufát
  •           A zöld terv könnyen borítható, egyetlen blokkoló link is elég

 

A blokkolás mellett a tovább vitelt is megkell oldaniuk, ami akkor homályos volt, hogyan lehet megoldani.

Induláskor leszakadt a nadrágom gombja, ami elég rossz ómen volt, tekintve, hogy ha az időjárás engedi, babonából mindig ebben a játszós craghoppersben megyek Ingressezni, tekintve, hogy eddig minden sikernél ebben voltam.

15 perc elteltével sikerült rájönni, hogy otthon hagytam a napszemüvegemet, ami tekintve, hogy erősen fényérzékeny a szemem, és hét ágra sütött a tavaszi nap, elég rossz ómen.

A baljós jelek szerencsére elfogytak és akadt bőven röhögni való a Budapest – Baja útvonalon így nem is nagyon volt időm logikázni, mi hogyan fog megtörténni a közeli Ingress jövőben.

Baján a legjobb helyi ügynök fogadott minket, Viktor. Rövid tanakodás után leegyeztettük a portál immunizáció rituáléját. És sikerült bedobnom az elsődleges ötletet, amit sikerült fejben összeraknom a kék blokkerek ellen. Ez annyiból állt, hogy a még álló tállyai portálra kilövünk valamikor egy kitámasztó linket, ami lehetetlenné teszi a kékek számára, hogy több tucatnyi blokkoló linket toljanak be és a takarítás a nagyszámú link miatt lehetetlené válik.

Tíz, húsz link ellene nem tudtunk volna mit csinálni, csak valamilyen katasztrófa tervvel más irányba vinni a shardot. De ha a kékeknek sikerült két csapatnyi linkelő embert összeszedni, aki 2-3 órás kört mennek es folyamatosan linkelnek nagyjából észak-déli irányba, akkor csak egy nagyon közeli portálra tudjuk átdobni a shardot. Amit egy jól szervezett akcióval akár másik irányba is tudnak dobni. Ha „csak” annyi kék jön le Bajára mint amennyi összegyűlt Óbudán, nincs esély zölden tartani és még linkelni is a Baját.

 Ezt a kék taktikát kezdte alátámasztani, hogy NVS megjelent Siófoknál és közben északon is kezdtek darálni a kékek, Győr környékén. Hogy volt-e bármi összefüggés a sharddal, nem tudom, de igazából nem is biztos, hogy fontos, számunkra ezek az információk azt jelentették, hogy megindult a kék terv előkészítése. Blokkoló, majd baján támadás.

A riadólánc beindult, az északi részeknél sikerült mozgósítani. Én egy régi szekszárdi ismerőst értem el, aki másfél éve nem játszott, de amikor elmondtam neki mi történik, azonnal az volt a válasz, hogy felrakja az Ingresst, kocsiba ül, mondjam, mit hol kell csinálni. De mivel északon megvoltak a blokkereket, nem kellett neki kiautózni, hogy 18:55kor bedobjon egy linket Szekszárd nyugati részére, valahonnan a „puszta” közepéről.

Közben megérkeztünk Érsekcsanádra (Bajától pár kilométer északra) és megkellett állapítanunk, hogy nem fogunk tudni Érsekcsanád – Tállya linket összehozni. Azaz a shard útja teljesen sebezhetővé vált a blokk linkek számára.

Vissza Bajára. Várni az elkerülhetetlent, jönnek a kékek. Bajára is és a blokkoló linkek is készülni fognak.

18:00

A bajai híd alatt kezdett derengeni, hogy a kékek teljesen más taktikát fognak alkalmazni, kevesen mozogtak, nincsen kismillió kék blokker, pedig a térkép alapján végtelen számú kék link lenne húzható, akár 1-2 kilométeres is elég (az megse fordult a fejemben, hogy a kék operátor nem Baja – Tállya (ukrajna) linkkel számol. Az útvonal könnyen olvasható volt.)

De mi lehet akkor a tervük? Egy életképes ötletem maradt, az utolsó percben kilőtt blocker, ami ellen semmit nem lehet tenni. De mikor lövik ki a blockert? Nyilván az előtt, mikor linkelnénk. Mikor linkelünk? Az ADA+JARVIS vírusok immunizálási miatt 18:57-18:58ig biztos, hogy nem tudunk linkelni. Azaz a kékek számára meglehetett a pontos időpont a link kilövésre, ami 18:57-18:58 körül fog megtörténni, azaz az utolsó pont amikor ki lehet dobni a kék blockert, 18:57. Én úgy számoltam, hogy 18:55kor fogják dobni a linket.

A HQ nyugodtnak tűnt a Zello forgalmazás alapján és én ettől egyre nyugtalanabb lettem. Túl simán mennek a dolgok. Ez nem jellemző a zöldekre.

18:20

A híd alatt közben azon beszélgettünk, hogy mikor érnek oda a kékek és kik lesznek azok, akik ellen védeni kell majd a portált. Vagy Zellon vagy hangouton felmerült –teljesen más kérdés kapcsán Freonhunter neve- és mi Cselkával teljes ijedtséggel a hangunkban ismételtük meg a nevét. Róla teljesen elfeledkeztünk közben és nyoma se volt, hogy mozogna… Nem volt időnk gatyát cserélni, menni kellett a portálhoz, amik kb. 10 métere volt.  

18:40

Még oda se érünk a portálhoz, amikor a Zellon bemondta valaki: keresztlink.

Közben történt egy kis fennforgás, Füzesabonyban egy helyi játékos csinált egy pici fieldet, ami pont belelógott a link útvonalába. Fake account? Multi account? Szopó. Míg a Zellon mindenki azon pörgött, hogy ki írjon rá COMM-on, én aszem beájultam agyilag, mert nem túl sok mindenre emlékszem innentől.

Ráírtak. Választolt. Úgy tűnik valid játékos. Ott van, csak játszik. Zöld. Van-e nála ADA? Van. Leszedte.

18:48 - 18:51

Amire emlékszem az az, hogy Szabyka fogja Zellot én meg magyarázom neki, hogy ha lelöjjük a portált és újrarakjuk attól még immunins de tudunk kitámasztó linket lönni és nem lesz több keresztlink. Groztól megjön a jóváhagyás. Szaladok, mert mindenki a portál tövében áll, építkezni meg ugye 40 méterről szokás. 35 méternél leesik a portál. Deploy. LTE-n vagyok de 5 másodperc egy deploy. WTF??

Cselka: - építed már?

Én: - persze bazmeg

Szabyka: nálam még szürke.

Én: !#+!%!/=%!2

A nyolcas bent, a hetes szenved. Van-e nálam egyáltalán egy portálnyi rezo?

18:52

Cselka: nálam most lett zöld.

Király van nálam 7db L1 rezo, ezt bizony én felépítem a többiek uppolhatnak. Bent az utolsó rezo, ordítok hogy kész.

Szabyka: nálam még hiányzik négy!

Arra gondolok, hogy oké, nem vagyok szívbeteg és az agyam is rendben, mert most meghalnék vagy minimum stroket kapnék. Uppolnak, Szabyka linkel.

Mezcsillag: rakjak pajzsokat?

Rakom az AXA pajzsokat mintha nem lenne holnap. Mezcsillag szintén pakolná, ha a megszokott módon egymás mellé raktam volna a pajzsokat, de kinek van erre ideje. Bent a négy pajzs.

18:53?

Öten állunk és az adrenalintól felpörögve hallgatjuk, ahogy Zellon megjön a visszajelzés, Intelen is látszódik a link.

Mezcsillag, Cselka, Szabyka, Viktor és én. Baján, valami romos fatelep mellett, a híd közvetlen szomszédságában, amin időként egy kis piros Bzmot száguld át olyan sebességgel, hogy inkább arrébb mész két lépést, mert az ösztöneid nem értik, miért nem szakada fejedre az egész híd, vonatostól, mindenestől. Sokadik szürreális Ingress élmény, de képtelen vagyok megszokni.

Jönnek a rémképek. Zsenci most fog előbukkani a híd túloldaláról egy kék autó karaván élén. A kocsikból hangosan szól a Megadeth Symphony of destruction vagy a Rákóczi induló és harminc kék lebontja portált, linkelnek Győrbe és 19:00-kor elugrik a shard. Kivételesen nem mondom el hangosan mire gondolok.

 

T6

Rájövök, hogy 18:58-tól nem immunins a portál. Elég egy ADA is. Ki nem volt a logban aki képes a híd túloldalán álldogálni ezekben a percekben? Meg kellene nézni, de a híd túloldala túl messze  van. Inkább csendben maradok

T5

Megint eszembe jut, hogy nincs több ukrán kulcs és az ukránok egyértelművé tették, hogy az a landing pont nekik nem jó. Oké, hogy csak oda van kulcs, de oda többet nem lehet küldeni shardot. A többi ukrán pozíció pedig nem túl ideális számunkra. Szóval ha most nem, akkor máskor már nem fogjuk tovább tenni a shardot jó irányba.

T4

Mikor lesz már hét óra?

T3

Nem emlékszem semmire / Nem néztem az órát.

T2

Elindítom a screenrecordert, bármi is lesz ennek a vége, azt felveszem videóra. Elindul a felvétel. Rájövök, hogy most már nem tudok másodperceket nézni, mert ahhoz taskot kellene váltani, ami belelógna a videóba.

T1-T0

Én: Tud valaki másodpercet nézni?

Többiek: csak a szkennert nézik.

Én: Nálam már hét óra! És harangoznak is! Miért nem ugrik?

Mezcsillag, Szabyka, Vitkor: Nálam is hét óra van!

Cselka: Elugrott!

Én: Húzzunk haza.

Para mode OFF.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingress.blog.hu/api/trackback/id/tr757254053
süti beállítások módosítása