Kérdések amikre sose fogunk választ kapni

Kérdések amikre sose fogunk választ kapni

Ingress hogyan – Portálok létrehozása

2013. november 25. - syck

Sokak számára az első kérdés az, hogyan lehet létrehozni portált? A portálok létrehozása egyszerű, pár alapszabályt kell betartani és a Niantictől függően 2,3,4 hét múlva már be is kerülhet a portál. Szerencsésebbeknek akár két nap is lehet ez az idő, de felesleges ebben reménykedni.

ghetto_dedo.png

A portálok játékba kerülése nagyjából az alábbi lépeseken keresztül történik, javaslat készítése a scannerrel, elbírálás, élesítés.

A scanneren ott kell hosszan nyomni a képernyőt, ahova az új portált szeretnéd javasolni. A feljövő opciók közül a „New portal”-t kell választani. A következő lépés a fotó elkészítése, majd pipát választva vagy „ok”-t nyomva feljön a portál adatainak megadási felülete.

Itt egyedül a portál name a kötelező adat. Lehetőség van a portál helyének ellenőrzésére, és módosítására is.  Majd submit.

Mire kell figyelni?

A legfontosabb, hogy létező portál legyen és valóban ott legyen ahova javasoltad. Fontos kritérium, hogy scanner elérhető legyen. Korábban elegendő volt az is, ha scanner éppen hogy elérte a portált, ma már ezt kicsit komolyabban veszik. Elfogadott, hogy olyan esetekben, ahol a portál valamilyen oknál fogva nem közelíthető meg biztonsággal, a valódi pozíciótól pár méterre kerül.

Szintén érdemes arra figyelni, hogy az elkészült képen ne legyen emberi alak vagy ne látszódjon az arca. Ez nem azt jelenti, hogy lehet portál előtt pózolni eltakart arccal, inkább úgy érdemes kezelni, hogy a nagyon zsúfolt területeken a járókelők háta látszódjon, ne az arca.

Nem érdemes „tréfás” nevet adni a portálnak. Sok primitív játékos szórakozik azzal, hogy viccesnek szánt neveket ad portáloknak, akár utólag is átnevezve azt.

igenytelen.png

Kérlek te ne tedd, az Ingress egyik lényege, hogy új, felfedezésre épülő élményt adjon. Akkor se tedd, ha a szomszédod ezt teszi.

Szintén nem érdemes teljesen kamu portált létrehozni. Pl. szobai szobort beküldeni. Ez inkább külföldön jellemző, de már Budapesten is volt ilyen kék portál.

Külön kategória a low quality kb. gyenge minőségű portálok létrehozása. Ennek okai talán abban keresendők, hogy kényszeresen szeretnének páran olyan portált amit a kanapéról el lehet érni és a Barátok Közt alatt is lehet hackelni. A legtöbb ilyen igénytelen portált a betondzsungelek közepén lehet találni, ahova sajnos még nem jutott el a köztéri  kultúra. Szellőzök, „beton akármik” teljesen szembe mennek a játék szellemiségével.

hutorornyok.png

Van pár nagyon speciális Niantic elbírálási szempont, pl. menekülési utak, kijáratok közvetlen közelében lévő portálokat automatikusan elutasítanak. Szintén automatikusan elutasítanak minden olyan portált, amin kerítés látszódik, feltételezve, hogy nem megközelíthető a portál.

Magánterület, elérhetőség, belépési lehetőség

A portál irányelvek sok magyar számára okoznak értelmezési problémát.  A leginkább a „public access” kifejezés az, amit sokan hajlamosak addig csavarni, amíg számunkra kedvező jelentést jelent.

Magyarországon viszonylag kevés olyan portál van, ami nem fér bele a „public access” fogalmában. Az ilyen portálok gyárak közepén, ipari területek, vagy éppen nemzet biztonságilag kiemelt objektumokban vannak. Az ilyen portáloknál nem az a kérdés, hogy fizikálisan milyen területen van, hanem az, hogy publikus területről elérhetőek-e biztonságosan (nem kell belógó faágra mászni, benyúlni az őrkutyáktól nyüzsgő területre a kerítésen át. Ha magánterületen áll a portál, de a szkennerrel elérhető, akkor az validnak minősül. Az ilyen portálokat pár egyszerű hazugsággal könnyen lehet töröltetni, nincs ellene védelem. Tapasztalatom szerint Budapesten ezzel leginkább a kék frakció él vissza, de Barcelonában a zöldek hajtottak végre tömeges reportot. Emberfüggő.

Összegezve olyan portálokat érdemes beküldeni, aminek meglátogatása élményt adhat a másik játékos számára. Művészeti, szabadidős élmény, mindegy lényeg, hogy valamitől érdekes legyen. Könnyen belátható, hogy pár betonszellőztető nem igazán fér bele egy ilyen kategóriába.

Befejezésnek álljon itt a jelenleg kiemelt portál típusok listája:

  • Bármi ami művészethez köthető (Art)
  • Egyedi építmény és különleges épületek
  • Egyedi helyi üzlete
  • Történelmi épületek, tereptárgyak
  • Közlekedési csomópontok, állomások
  • Közkönyvtárak
  • Vallási helyek, helyszínek
  • Víztornyok
  • Belépési helyek  természetvédelmi területekre, parkokra,

A bejegyzés trackback címe:

https://ingress.blog.hu/api/trackback/id/tr645654592
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása