Kérdések amikre sose fogunk választ kapni

Kérdések amikre sose fogunk választ kapni

Helios Prága: zöld út

2014. augusztus 25. - syck

Go ahead Prague! Zöld nézőpont.IMG_3322_1.JPG

A zöldeknél a Helios project már akkor elkezdődött mikor bejelentették a prágai esemény dátumát. A szervezést Cselka ügynök vette a hátára és cipelte egészen a végéig.  Ezúton is köszönet neki, hogy végigvitte a projectet minden akadály ellenére.

A csapat 40 főből állt, bérelt busszal tettük meg az utat. A felkészülés nyomait minden ügynök láthatta szerte a városban, sokak még részt is kaptak a „nyomok” létrehozásából, a zöld L8 farmokat utólag megszámolni se nagyon lehet, nem is nagyon akarom. Induláskor még felrántottuk a Hősök terét very rare heat sinkkel és very rare multihack modos L8ra. Aztán Go.

Az útról semmi jót nem tudok mondani. Először Lolka Bolkára ébredtem (valaki úgy gondolta, hogy hajnali egykor jó ötlet lolkabolkát nézni. Hát nem), másodszorra pedig arra, hogy elértük a cseh autópályát. Az egyik pihenőben csináltam is videót, itt csak a hanghatás hallatszódik (adj rá hangot, az a lényeges), de az illesztések 1-2 centis hézagja „kellemes” hatással volt a busz mozgására is.

 

Prága

A menetrendünk meglehetősen feszes volt, nagyjából félórás szakaszokkal számoltunk az érkezéstől kezdődően. Prágában alapvetően két elátkozott hely van. Az a pályaudvar ahol leszálltunk a buszról és a tévé torony. A pályaudvarról annyit, hogy legalább annyira logikátlan mint a keletiPU, de szerencsére nem tévedtünk el. A tévé toronyról később.

A találkozási pont ismét egy park közepén volt és viszonylag gyorsan sikerült is elérni a meeting pointot. Az elsők között érkeztünk meg és a szokásos információhiány fogadott minket. A fel s alá járkálás során sikerült kiszúrni a szervezőket  aminek az lett a vége, hogy a zöld magyar kontingens befoglalta a start pozíciókat. Mivel nem ügyeltünk a részletekre, csapatmozgásunkra mindenki felfigyelt, így a 40 magyar zöldhöz hamarosan pár száznyi ingress játékos csatlakozott ami forgalmi dugót okozott a járókellőknek és feszültséget a szervezőknek. Lényeg a lényeg, a sort megpróbálták kicsit arréb terelni, ami nem nagyon sikerült, így a regisztráció hamarabb elindult. És a magyar zöldek elsőként markolták fel a csomagokat.

Ez elsőre „akciós banán!” effektnek tűnhet, de menetrendünk miatt fontos volt, hogy ne bukjunk el sok időt a regisztrációval. Az elsőzés egy nem várt eredményt is hozott, döbbenet sok „nyomot” találtunk a borítékjainkban.  Ezek a nyomok segítenek idő előtt megtudni, hogy mik lesznek a kiemelt portálok (kiemelt portál = 20 pont, „sima” portál = 2 pont). Mint később kiderült csak az első 100 boríték tartalmazott nyomot, ezekből 40 darabot mi hoztunk el… Ebihal agent pedig mindent megtett a további nyomok megszerzéséért. Sajnos a horvát kékek nem voltak színvakok, így meg időben észbe kaptak…

IMG_20140823_114414_nopm__1.jpg

A regisztrációt követően átmentünk a kijelölt területünkre ami részben a már említett tévé toronynál volt. A tévé toronyról annyit, hogy megdöbbentő. Homályos okból a torony oldalára hatalmas csecsemőket installált egy művész. Soha többet nem megyek oda szerintem.

tv-torony.JPG

Az első rossz hír ekkor ért minket, az elhúzódó regisztráció miatt csúszik a mérések ideje, egy órával. A hirtelen jött unalmat páran „junikozással” ütötték el míg mások sörözéssel. Az első összecsapás unalmas volt, elvileg hoztunk pontokat, gyakorlatilag inkább meg se néztem az eredményét. 

A második összecsapásra már nem is nagyon emlékszem, helyesen nem is nagyon akarok emlékezni, nem hoztuk a maximumot ami a csapatban volt. Szvsz itt is hoztunk pontokat.

A harmadik összecsapásra már összeállt a csapat értsd mindenki fáradt volt vitatkozni, így maradt egy taktika, amit a legkipihentebb embert ismételgetett (ez voltam én). Persze viccelek, a volatile portálokban vagyunk a legjobbak, most már ez tény. Ráadásul a krakkói hálatlan szerep („kössetek le minél több kéket) itt nem érvényesült, a lengyel anomáliával ellentétben itt a volatile portálok a clusteren belül voltak, cél a pontszerzés volt.

Kis kitérő azoknak, akik nem voltak még anomálián.

Az XM anomáliák olyan rendezvények, ahol mindenki azt hiszi, hogy létezik nyerő taktika de aztán győz a technológia és tök mindegy mit csinálsz, úgyse fog rendesen működni a zinternet. A volatile portál a gyakorlatban egy darab portál, amit 20-60 játékos vesz körbe. Ez sok dolog mellett két érdekes eredménnyel jár. Az első az, hogy a mobiltornyok cellái arra gondolnak, hogy mégis inkább vasúti szemafornak kellett volna menni. A második az, hogy a bennszülöttek és a turisták döbbenten bámulják a mobiltelefont meredten bámuló és azt nyomkodó örülteket.

Az előbbiből adódik, hogy a scanner belagol és képtelen a valóságot mutatni. Megsaccolhatatlan, hogy mennyi ideig lagol a net, de az Ingressben már egy másodperc is túl sok. Itt pedig többről van szó, mint egy másodpercről. A magnus és interitus után azonban már megvolt a rutinunk ahhoz, hogy a megfelelő stratégiával álljunk fel.

A dolgok ezen a ponton nem álltak jól.  A pontos állást nem tudom felidézni, de a kékek vitték az összesített állást és az előzetesek alapján tudtuk, hogy a negyedik szektorban mindig javultak idáig a kékek.  A tét tehát egyre inkább nőtt a csapat pedig egyre fáradtabb, éhesebb, elcsigázottabb és nyűgösebb volt.

A csapatunk a vencel téren összefutott az erősítésképpen kapott franciákkal így kb. egy 50 fős zöld kontingens vonult végig magyar zászló alatt a kíváncsian nézelődő turisták között.

A volatile portál egy falon levő dombormű volt, a Vencel tértől kb. 50 méterre. A zöldek mellé hamarosan megérkeztek a kékek is és egy profi kamerás videozó team és két profi fotós is csatlakozott a bulihoz. A jelenethez hozzátartozik, hogy az utcán két-három villamos járat is közlekedett, látótávolságon belül rengeteg bolt volt. Egyszóval igen forgalmas helyen álltunk. 

cluster-003.png

A pontos stratégiát nem részletezném, úgy tűnik, hogy a kékek nem ismerték még fel a megfelelő volatile stratégiát. Lényeg a lényeg, mintegy 20 percen át folyamatosan zöldként tartottuk a célpontot. A francia csapat sajnos idő előtt kifogyott a modokból, így volt pár kényelmetlen pillanat de mivel ez a harmadik cluster volt, a csapatösszhang megvolt és sikerült gyorsan alkalmazkodni. Az első clusterben biztos, hogy elbuktuk volna a portált.

A negyedik clusterben szintén volatile-t kaptunk. Kezdtem reménykedni benne, hogy a cseh HQ átmatekozta a szitut és nem véletlen küldenek rá minket a negyedik clusterban (a legkeményebb csaták mindig a negyedik clusterban vannak, a pontrendszer kialakítása miatt végig nyitott a küzdelem) a dolgok közepébe.

A tv kamerás stáb végig velünk jött, kísértek minket, igyekeztek a teljes csapatot filmezni, tekintve, hogy a csapat szétszakadozott, jó 200-300 méteres sort alkottunk a prágai belváros mindennapjaiban.

A negyedik clusterban egy olyan volatile-t kaptunk ahol hatótávon belül még négy-öt portál volt. Ha jól tájékozódtam, akkor a kékek itt egy számomra furcsa stratégia mentén raktak le a csapatokat és a volatile portálhoz „csak” 10-20 osztrákot raktak le, a több csapatot körbe szórták a környező kis utcákban. Ez annyiból zavaró volt, hogy nem volt nyomás a csapaton, mivel nem tudtuk felmérni, hogy mennyire erősek a kékek.

Rövid magyarázat, hogyan is megy az XM anomália. Óra egésztől óra tízig tart a mérés. Ez idő alatt egyetlen egyszer megnézik a térképet (lementik az adatbázis állapotot vagy csinálnak egy lekérdezést stb. stb.) majd a kapott eredményt lepontozzák és kész a végeredmény. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mérés előtt kb. 10 perccel megindul a harc a portálért és óra tízig elpukkan pár ezer XMP. 

Screenshot_2014-08-23-17-02-27.png

16:40 körül leADAztam a volatile-t és az álmos osztrák sereg szerencsére nem kapott észbe, így másodpercek alatt újra felmodolva állt a zöld L8 volatile. 50 körül pedig beindult a mészárszék. Pár perc alatt kiderült, hogy ismét működik a volatile stratégiánk és ezen az se változtatott, hogy befutott egy szlovén(?) zöld csapat erősítésképpen. A környező utcákban lévő portálokat is keményen zúztuk, így elméletileg az ottani kékek csapatok jelenlétére is hatással voltunk, esélyes, hogy sikerült pontot elvenni tőlük a portálok folyamatos szürkítésével. Bárhogy is volt, a portál végig zöld volt ami 20 pontot jelentett a zöldeknek.

És innentől már történelem. Az eredmény hirdetés szokás szerint valami sznob helyen volt, ahol security polós csávók nehezen értelmezték a hirtelen megjelenő kb. ezres létszámmal megjelenő geek és nerd csapatokat.

A kicsit paráztam még azon, hogy miért Anne (RES NIA manager) kezdi az eredmény hirdetést, úgy számoltam, hogy akkor a végeredményt is ő fogja mondani az pedig azt jelenti, hogy a RES vitte a várost, de szerencsére Matilde-nál volt az utolsó szó és az ENL nyert. Hangrobbanás stb stb. 

Szubjektív

Számomra mindig is az anomáliák jelentették a valódi Ingress élményt. A hétköznapi, medálgyűjtéssel motivált „játék” sose volt értelmezhető és most se nagyon értem milyen élményt találnak a grinderek a napi rutinná tett „játékban”. Szerencsére az Ingress többféle élményt kínál és az XM anomáliak sorozatos megnyerése csak egy a sok lehetséges sikerélmény közül.

Köszönet minden csapattársnak a kitartásért és a közös élményért

ps: Úgy döntöttem, hogy pár Prágában kapott tárgyat kisorsolok az Ingress Magyarország közösségben. Részletek itt: http://ingress.hu/1p53e3P 

ps2: Legközelebb ne szarozzunk már ennyit, a végén tényleg lekéssük az eredményhirdetést. E! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://ingress.blog.hu/api/trackback/id/tr146634199
süti beállítások módosítása